Politice

0
1051
Eșecul plafonării prețului la gaze, pentru mulți poate părea o notă de subsol, însă, la o privire mai atentă, evenimentul are multe alte semnificații decât simplul deficit de comunicare.
Este primul eșec al unei inițiative guvernamentale, venite direct de la Liviu Dragnea, care NU este rezultatul opoziției ALDE, ci al unei opoziții interne a PSD (Eugen Teodorovici, în speță). În plus, ea vine la capătul unui șir mai lung de insuccese recente ale lui Dragnea, de la insuccesul “marelui miting” la cel al modificării Codurilor prin OUG.
E semnalul că și în PSD se așteaptă, în tabere gata constituite, căderea lui Liviu Dragnea. Ieșirea “la înaintare” a lui Eugen Teodorovici indică, probabil, cam cine o va înlocui pe Viorica Vasilica din postul de premier, la remanierea care va urma căderii lui Liviu Dragnea.
“Sondajul” Realitatea TV, reapariția lui Vasile Blaga și degringolada PNL arată că e cert că procentele PSD în sondaje scad inexorabil, dar la fel de sigur și că procentele PNL stagnează la un nivel care nu permite partidului să joace nici un rol într-un viitor guvern. Aceasta atrage nemulțumirea activului de partid și, totodată, atenția “prădătorilor” care fac jocurile în viața noastră politică.
Așa cum anticipam, implicarea unor epoleți în destabilizarea echipei Orban (și a PNL, în general), sub pretextul de a-i oferi lui Klaus Iohannis un vehicul electoral performant, continuă. Realitatea TV a organizat un pseudo-sondaj, din care să rezulte că Ludovic Orban este cel mai slab președinte din istoria PNL. Că e un președinte slab, e drept. Dar că ar fi perceput de electoratul PNL ca mai slab decât Radu Câmpeanu (care a scos PNL din Parlament, în 1992), decât turnătorul Ionescu-Quintus sau decât adversarul de azi Călin Popescu-Tăriceanu, e cu totul îndoielnic. Sondajul e doar o tentativă de a pune gaz pe foc.
Resuscitarea lui Vasile Blaga face și ea parte din aceeași logică, a căutării, de către forțe din afara PNL, a unui nou lider, în perspectiva alegerilor din 2019 (prezidențiale și europarlamentare) .
Toate acestea arată că PNL nu mai este un partid, ci a devenit o marionetă a unor forțe obscure, pentru care nu partidul, ci interesele lor contează. S-ar putea să asistăm, în viitorul apropiat, la completa demisie a PNL. Să nu uităm și cine își dorește, mai mult decât oricine, din 1848 încoace, distrugerea PNL: Rusia…
Darea în judecată a României de către CE, pe motivul neimplementării legislației UE în materie de spălarea banilor, deși comentat marginal și cu totul inept, ar putea fi un eveniment important: a) el oferă PSD-ALDE un nesperat pretext pentru o sesiune parlamentară extraordinară, în care (doar e democrație, nu?), pe lângă legislația cerută de CE, să se dezbată și alte legi; b) oferă PSD-ALDE pretextul de a ține deschise legile Justiției (și să nu ne iluzionăm că bătălia pe Justiție se va încheia odată cu condamnarea lui Liviu Dragnea! ); c) în mâinile unor comunicatori politici ceva mai abili, ar putea oferi PSD-ALDE pretextul de a susține că toată opoziția occidentală față de legile Justiției, ca și MCV, ca și amânarea Schengen etc. sunt un simplu război politic împotriva PSD și a României, căci spălarea banilor nu a fost niciodată amintită când s-a vorbit de corupție, DNA, MCV, deși orice act de corupție, de orice fel, are o componentă obligatorie de spălare a banilor.
Pe scurt: evenimentul arată că nici Comisia Europeană nu este obiectivă, informată și nepărtinitoare. Ceea ce, din perspectiva ei, e un autogol și o șansă nesperată pentru PSD.
Rămâne de văzut dacă o va fructifica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.