Despre prezentul viitor

0
1067
Puțini ar fi crezut, după catastrofa mandatului Alinei Gorghiu, că poate urma un mandat și mai prost, mai ales că persoana aleasă să conducă PNL era ultimul din „greii” partidului.
Din păcate, o agendă bizară, în care opoziția față de PSD nu ocupă locul principal, a făcut ca partidul să nu capitalizeze deloc avantajele poziției sale. Practic, în afară de susținerea lui Klaus Iohannis, PNL nu mai are o agendă și o identitate politică.
Revolta care mocnește în eșalonul II al PNL se poate întâlni și cu dorința unor intellighențe de a destabiliza acest partid, pentru a face să crească (absurd) impostura numită USR. Degringolada unui congres extraordinar și posibila sciziune a partidului ar afecta grav mecanismele democrației române și rezultatele viitoarelor alegeri.
Altfel, contestarea la CCR a ultimelor acte normative cu privire la justiție atestă faptul că, sub pretextul apărării Constituției, Klaus Iohannis se erijează tot mai mult în Opoziție față de majoritate (ceea ce e profund neconstituțional). Scopul, firește, e câștigarea unui nou mandat în 2019.
La rândul său, Puterea a marcat, nevăzută de opinia publică, un punct foarte important: Comisia de la Veneția a subliniat obligativitatea respectării deciziilor CCR. Deci obligativitatea destituirii Laurei Codruța Kövesi de la conducerea DNA. Refuzul ei de a demisiona alimentează discursul PSD-ALDE și tensionează și mai tare viața publică. Executarea silită, de către ANAF, a lui Klaus Iohannis nu va netezi nici ea asperitățile (iar refuzul lui de a plăti arată nu numai că nu are simț politic, ci și că e mult sub demnitatea unui șef de stat).
Acest conflict a paralizat România și a făcut-o, practic, prizonieră.
Dincolo, zvonuri despre o posibilă remaniere, în octombrie, a guvernului au mai circulat și înainte de condamnarea lui Liviu Dragnea. Dar săptămâna aceasta ele au fost sifonate către presă chiar din vecinătatea lui Liviu Dragnea.?
Remanierea e, deci, foarte probabilă. Ea se va produce fie că Dragnea va fi condamnat definitiv, fie că va fi achitat. Dacă va fi condamnat, succesorul său își va face guvernul, sperând să oprească scăderea PSD în sondaje. Dacă nu va fi condamnat, același Dragnea va profita de valul achitării și va rezolva și ultima vulnerabilitate a PSD: imaginea catastrofală a premierului și a multor miniștri. În plus, cochetarea cu UDMR, cu prilejul moțiunii de cenzură (deși PSD nu avea nevoie de votul Uniunii), trebuie văzută, din perspectiva remanierii, ca un avertisment adresat ALDE. Liviu Dragnea a digerat greu refuzul lui Tăriceanu de a schimba Codurile Penal și de Procedură Penală prin OUG și i-a arătat liderului liberal pisica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.