Despre nesincronizare în inconsecvență

0
1191
Refuzul liderilor coaliției de guvernământ (președinții Camerei și Senatului, primul ministru) de a participa la recepția dată de Ambasada SUA cu prilejul Zilei Naționale, deși comentat marginal și superficial de media românească, este un eveniment extrem de important, dat fiind contextul. Există trei elemente la care trebuie să fim atenți: retragerea ambasadorului Klemm, reprezentant al fostei administrații Obama și lider al „cartelului de presiune” pe tema așa-zisei „independențe a justiției”, lipsa de ecou în opinia publică a „scrisorii celor 12 ambasade”, dar mai ales constituirea, în Europa Centrală, a unui grup de state conduse de elite anti-Bruxelles, anti-liberale și anti-democrate (în raport cu Washingtonul). Politica stupidă a unei părți din Departamentul de Stat, de a continua presiunile în materie de luptă împotriva corupției și după ce au devenit evidente abuzurile și părtinirea politică, a creat, se pare, împotriva curentului general și a relației strânse cu SUA, și la București un pol anti-Bruxelles și anti-liberal. Un pol care până în 2014-2015 nu exista și care va profita de dezagregarea UE.
Departe de a aduce vreo pierdere politică liderilor coaliției, neparticiparea va crea pierderi de imagine președintelui Iohannis (identificat tot mai mult cu un komisar al străinătății și cu „omul lui Klemm”, adică al fostei administrații, pe care Trump o detestă).
„Succesul” moțiunii de cenzură… Dacă am crede în conspirații, am spune că Ludovic Orban este un agent al PSD, infiltrat în PNL cu scopul de a compromite opoziția și de a asigura PSD rămânerea la guvernare, în pofida enormelor greșeli politice și economice. Nici că se putea un moment mai prost pentru depunerea unei moțiuni de cenzură, în condițiile în care se știa dinainte că majoritatea e stabilă.
În realitate, moțiunea (asociată cu neinspiratele manifestații publice de presiune asupra Parlamentului) a reușit următoarele: a oferit PSD o victorie rapidă, nesperată, care a umplut în mare măsură „gaura” provocată de condamnarea lui Liviu Dragnea, a evidențiat dureros slăbiciunea și dezbinarea Opoziției și izolarea politică a lui Klaus Iohannis, a deturnat discuția publică de la necesitatea demisiei lui Liviu Dragnea și a delegitimat manifestațiile de protest, care, sincronizându-se cu moțiunea, și-au pierdut acoperirea civică. Devenind politice (ceea ce au fost de la bun început), totul se reduce la cifre, capitol la care unicul miting al PSD câștigă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.