Un iunie fierbinte

0
921

Refuzul președintelui de a o destitui pe Laura Codruța Kövesi din funcția de procuror-șef al DNA, în condițiile în care un alt fapt a scos lumea în stradă, pare cel mai aprins eveniment. Totuși, dacă este să facem distincția între ceea ce urgent și ceea ce e important, refuzul președintelui Klaus Iohannis de a o destitui pe Laura Codruța Kövesi este decizia cea mai importantă.

Aceasta, deoarece ea a întărit poziția Justiției în fața asaltului Puterii, contribuind decisiv la soluția în cazul Dragnea, dar vine și în conjuncție cu anunțul lui Klaus Iohannis că va candida pentru un nou mandat, dând astfel semnalul campaniei electorale pentru prezidențiale, ca și tema acesteia (justiția). Nu în ultimul rând, refuzul președintelui a limitat daunele de imagine pe care destituirea le-ar fi produs.
Cât despre condamnarea lui Liviu Dragnea, într-o țară normală, o condamnare penală n-ar avea cum să fie un fapt politic. La noi, condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare cu executare, chiar dacă nu e definitivă, creează o adevărată furtună politică. Situația poate scăpa, realmente, de sub control: o radicalizare simultană a PSD și a opoziției, provocată de o eventuală modificare “pe sub masă” a legislației penale pentru a-l exonera pe Liviu Dragnea putând duce chiar la confruntări de stradă.
Dacă Liviu Dragnea ar fi responsabil, scenariul pozitiv ar arăta astfel: desemnarea unui succesor la partid, anunțul unei remanieri guvernamentale după vacanța parlamentară, apoi demisia din politică.
Întrucât nu este responsabil, iar învățămintele trase după OUG 13 par a-i sugera că poate găsi pentru orice o soluție soft, e posibil să încerce un atac în forță. Fie suspendarea președintelui, fie o OUG de modificare a legislației penale, fie o scoatere a PSD de la guvernare și provocarea unei crize prelungite, fie un nou miting, fie o combinație între acestea.
Riscurile sunt:
a) pentru țară, violența și destabilizarea, creșterea fracturilor dintre grupurile sociale, irelevanța strategică,
b) pentru Iohannis: suspendarea,
c) pentru PSD, pierderea puterii și destrămarea.
Însă o altă știre tratată derizoriu sau sub semnul “traseismului” politic este cea a trecerii mai multor senatori și deputați ai PNL la ALDE. Această hemoragie atestă lipsa de leadership a PNL și disoluția elementului liberal din viața acestui partid.
În opinia mea, ALDE se pregătește pentru o eventuală existență post-coaliție, când va fi silită să își caute alți parteneri sau să trăiască pe cont propriu. Nu e exclus, însă, dacă PSD rămâne intact și la guvernare după plecarea lui Dragnea, ca ALDE să devină nucleul unei noi “unificări liberale”. Ceea ce l-ar putea lăsa pe președintele Iohannis fără susținere în 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.