Expoziţia Made in CZ / Found in RO, organizată de Centrul Ceh în colaborare cu Teatrul Naţional Bucureşti, prezintă obiecte de design cehoslovac produse în ultimii 100 de ani care au fost importate în România de-a lungul timpului.

Centrul Ceh a adunat obiecte produse în Cehoslovacia care formează o colecţie bine conturată, uniformă, dar cu elemente diverse. Obiectele expuse sunt menite nu doar să prezinte o latură istorică a designului de produs, dar şi faţeta estetică a unor produse obişnuite utilizate în viaţa de zi cu zi. Fiecare dintre noi îşi aminteşte de anumite obiecte de mobilier sau decor, veselă sau electrocasnice pe care le găseam în casa bunicilor. Cu siguranţă cel puţin unul dintre aceste obiecte era de origine cehoslovacă sau inspirat din estetica şi tehnica speficice.

Rădăcinile tradiţiei designului cehoslovac provin din perioada ce a urmat Primului Război Mondial, când proaspăt constituita Republică Cehoslovacă a inaugurat o periodă de creativitate şi înflorire în domeniului arhitecturii şi designului. Influenţele veneau din partea funcţionalismului stilului Bauhaus şi Art Deco, combinând astfel materiale de înaltă calitate cu forme rigide, margini drepte, fără decoraţiuni care să nu fi avut şi o componentă practică.

Cu timpul obiecte de mobilier, lămpi, sticle de soluţii pentru curăţenie, chiar şi fierăstraie sau rulete, au preluat în designul lor un substrat estetic îmbinat cu funcţionalitatea specifică fiecărui obiect. De asemenea, producerea în masă a acestora a condus la extinderea lor în zona Europei de Est, cu atât mai mult în ţările din blocul comunist. De aceea o varietate de obiecte au ajuns şi în România, fiind integrate în cotidian.

Un exemplu este tipul de lampă 11126 proiectat de Eric Kirkham Cole și a fost produs de EKCO Ltd în anii ‘30. De atunci lampa a parcurs un drum lung, în final fiind autorizată să fie produsă în masă în Cehoslovacia. Acesta a fost un model foarte popular, mai ales datorită brațului și a șeii reglabile.

Deschiderea expoziţiei face parte din recepţia pentru sărbătoarea naţională a Republicii Cehe, 26 octombrie 2017, de la ora 17:00. Expoziţia poate fi vizitată până pe 15 decembrie 2017, în rotonda din foaierul Sălii Mici a TNB.

Eveniment organizat de Centrul Ceh şi Teatrul Naţional “I. L. Caragiale” Bucureşti.

Eveniment Facebook aici.

Sponsor princical: BCR

Parteneri media: Radio România Cultural, AGERPRES, Revista Zeppelin, The Institute, Intervio.ro, Ziarul Metropolis, Balkan Insight

Persoană de contact: Sorina Neaga, email: neaga@czech.cz, tel: +40 724 352 927

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentRomânia educată: de la manualul de sport la manualul de energie. Importanța alfabetizării în domeniul energiei
Articolul următorLa pomul lăudat
Andrei-Alexandru Micu
Andrei-Alexandru Micu holds a BA from the Faculty of History of the University of Bucharest on the regional implications of Kosovo's developments on the Western Balkans. Currently, he is preparing his MA thesis on the implications that the Kosovo - Serbian dialogue has in the Western Balkans. His academic collaboration includes studies published within the journals of the University of Bucharest, University of Craiova, Hyperion University of Bucharest and the Institute for the Romanian Revolution from December 1989. His area of expertise includes post-conflict reconstruction and international development, especially related to the former Yugoslav space. He operates in the field of public policies and development programs, currently working within a group of Italian government advisory companies involved in the reform of public administration and institution-building. At the same time, he is the Editor-in-Chief of Intervio.ro, a network dedicated to independent journalism and covering topics pertaining to international relations, political sciences or cultural studies.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here